Gepubliceerd: 29-02-2016

Auteur: Navien

Functie auteur: Corporate Recruiter

Waarom een salarisindicatie?

Regelmatig krijgen wij de vraag of het invullen van een salarisindicatie verplicht is. Een salarisindicatie is een door jou aangegeven gewenst bedrag dat je wilt verdienen. In deze blog ga ik daar meer over vertellen. 

Wat is een realistische salarisindicatie en waar is het bedrag op gebaseerd? Voor elke functie geldt een andere salarisrange. Het salaris dat bij een bepaalde functie past hangt af van een aantal factoren. Zo kun je denken aan de leeftijd, de hoogst genoten opleiding en werkervaring; hoe meer (relevante) werkervaring en/of hoe ouder je bent, hoe meer je kunt verdienen. Wat ook meespeelt is het budget van de afdeling of organisatie. De vraag is dan of jouw salarisindicatie passend is binnen de schaal. Het salaris dat verdiend kan worden is namelijk sterk afhankelijk van de functie en de branche. Daarnaast speelt ook de arbeidsmarkt een rol; wat wilt een organisatie betalen voor jouw functie. Betaalt het bedrijf een marktconform salaris of willen ze daar juist onder of misschien boven gaan zitten. Dit heeft te maken met hoe de arbeidsmarkt er op dat moment uitziet en hoeveel haast er is bij het invullen van de vacature.

Bij het opgeven van een salarisindicatie is het raadzaam om met al deze factoren rekening te houden. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je een salarisindicatie opgeeft die niet passend is voor de functie en dat je daarop afgewezen wordt, ondanks het feit dat je wel aan alle overige kwalificaties van de functie voldoet. En als laatste, goed om te weten: een salarisindicatie is heel persoonlijk, vanzelfsprekend gaan wij hier vertrouwelijk mee om!

Gepubliceerd: 05-01-2016

Auteur: Francine

Functie auteur: Corporate Recruiter

Waarom doen we een selectieassessment?

Bij G4S maken al onze sollicitanten op enig punt in de selectieprocedure een assessment. Waarom doen we dat eigenlijk?

In de eerste plaats om jou beter te leren kennen en goed te kunnen beoordelen of je goed bij de functie waar je op solliciteert past. Je hoopt natuurlijk een baan te vinden bij ons waar je op je plek zit, dat kunnen we beter beoordelen als je een assessment doet.  Daarnaast is zo’n assessment ook een goed middel om te kunnen bepalen waar je krachten liggen. Anderzijds biedt het ons ook de gelegenheid om met je te praten over waar je nog beter in zou willen worden. Als we dat weten, kunnen wij je bij je ontwikkelwensen helpen op het moment dat je onze nieuwe collega wordt.

We beseffen dat het spannend is om een assessment te moeten doen. Gelukkig kan je veel van onze testen thuis maken, in de omgeving waarin je het meest op je gemak bent. Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat het gesprek over de testen een gelijkwaardig gesprek is. Wij willen natuurlijk graag weten wie jij bent en waarom jij de beste kandidaat zou kunnen zijn voor de functie, maar daarnaast is het voor jouzelf minstens zo belangrijk dat je je vragen kan stellen over de functie, onze organisatie en dergelijke, zodat je voor jezelf de juiste keuze maakt.  Je werkt immers een groot deel van de week, die tijd kan maar beter leuk zijn!

Gepubliceerd: 10-11-2015

Auteur: Francine

Functie auteur: Corporate Recruiter

Hoe ga je om met harde eisen in een vacature?

Wij worden regelmatig gebeld door kandidaten met vragen over de harde eisen die omschreven staan in onze vacatureteksten. Tijd om daar eens wat dieper op in te gaan.

Harde eisen zijn er niet voor niets; we willen natuurlijk graag dat onze nieuwe collega aan een aantal (ervarings)eisen voldoet. We gaan dan ook serieus om met de criteria die we stellen in een vacature. We overleggen met de manager die een nieuwe collega zoekt waar deze persoon aan moet voldoen en proberen dat zo goed mogelijk te vertalen naar de vacaturetekst. Die tekst lees jij vervolgens. Op basis daarvan heb je een indruk van de functie en aan welke eisen onze nieuwe collega moet voldoen. 

Mocht het zo zijn dat je toch vragen hebt naar aanleiding van de criteria die we noemen  bel ons dan gerust, zodat je daarna een weloverwogen keuze kunt maken of het wel of niet verstandig is om te solliciteren. Want, laten we eerlijk zijn: solliciteren naar een baan waarvoor je niet in aanmerking komt is natuurlijk zonde van je tijd.

Gepubliceerd: 17-09-2014

Auteur: Jeroen

Functie auteur: Specialist Arbeidsmarktcommunicatie

Foto op je CV: ja of nee?

Het eerste dat een recruiter van je ziet, is natuurlijk je CV. Maar moet je nu wel of niet een foto toevoegen op je CV? Misschien heb je de tip om je foto juist wel op je CV te zetten al eens gehad. Die tip krijg je vandaag dan ook. Maar interessanter is het natuurlijk om eens uit te leggen waarom dat een goede tip is.

Wanneer een recruiter een vacature uitzet, krijgt hij vandaag de dag niet één sollicitant te verwerken, maar een hele berg sollicitanten. En CV’s lijken op elkaar, zeker als de vacature waar het om gaat een bepaalde opleiding of werkervaring als harde eis heeft. Dus gaan de onderscheidende zaken op een CV tellen, ook onbewust.

Recruiters zijn wat dat betreft net mensen. Eerlijk of niet; ook in het achterhoofd gebeurt van alles tijdens een sollicitatiegesprek of het beoordelen van een CV. Je eerste indruk is belangrijk, maar ook feitjes die voor de baan onbelangrijk lijken kunnen het oordeel van de recruiter beïnvloeden. Alles dat je menselijk(er) maakt, wordt bewust of onbewust opgepikt door het brein van de recruiter.

Voor de foto op een CV betekent dat het volgende: als er een stapel CV’s op het bureau van de recruiter ligt, gaat hij die CV’s scannen. Er moeten er zeker meer dan de helft afgewezen worden, anders zou de recruiter veel te veel gesprekken moeten voeren. Onbewust zal hij of zij niet de neiging kunnen weerstaan de foto op een CV even te bekijken. En of je nu een knapperd bent of niet, doordat je foto bekeken is, ben je in het brein van de recruiter al iets meer ‘mens’ geworden, omdat je CV uit meer dan droge feitjes bestaat. Je hebt een gezicht gekregen!

Als de recruiter besluit je af te wijzen, zal dat net iets meer (onbewust) pijn doen met dan zonder foto. Nu wijst hij een gezicht af, in plaats van een vel met letters. Dat is een klein effect, maar alle beetjes helpen, nietwaar? Zo ook de foto op je CV. Doe er je voordeel mee.

Gepubliceerd: 11-09-2014

Auteur: Jeroen

Functie auteur: Specialist Arbeidsmarktcommunicatie

Drie vragen die echt belangrijk zijn

Wanneer je gaat solliciteren, willen recruiters van alles van je weten. Soms kom je terecht in complete kruisverhoren, waarin je het hemd van het lijf gevraagd wordt. Het lijkt wel alsof elk detail van je persoonlijkheid en je loopbaanpad tot dusver belangrijk is. Daar kun je vreselijk nerveus van worden. En hoewel je in een willekeurig sollicitatiegesprek een keur aan vragen zult beantwoorden, zijn er eigenlijk maar drie centrale vragen. Drie vragen die er echt toe doen.

Een recruiter wil in een sollicitatiegesprek vaak weten wat voor vlees ‘ie in de kuip heeft; wat voor type ben je? Alle harde feitjes heeft ‘ie immers al gezien, toen ‘ie je CV onder ogen kreeg.

Om een compleet beeld van je te krijgen – en dus te kunnen beslissen of je geschikt bent voor een vacature – hoeft een recruiter eigenlijk maar drie vragen te stellen:

  1. Wie ben je?
  2. Wat kun je?
  3. Wat wil je?

Dat lijkt misschien banaal, maar de belangrijkste vragen die in een gesprek aan je gesteld worden, raken aan één van deze kernvragen. Dat is ook eigenlijk alles wat je nieuwe werkgever hoeft te weten om je al dan niet aan te kunnen nemen. Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor je? Welke vaardigheden heb je? En welke ambities heb je, waar wil je heen? Kortom: wie ben je, wat kun je en wat wil je?

Dus tijdens de voorbereiding op je sollicitatiegesprek zijn dat misschien wel de belangrijkste vragen om over na te denken. Als je die kunt beantwoorden, heb je de kern al te pakken.

Gepubliceerd: 05-09-2014

Auteur: Jeroen

Functie auteur: Specialist Arbeidsmarktcommunicatie

De ideale aankomsttijd

Hoe laat kom je aan als je om twee uur een afspraak hebt? Een half uur van tevoren? Stipt om twee uur? Ergens daar tussenin?

Hoewel je de recruiter nog niet eens gezien hebt wanneer je je braaf aanmeldt bij de receptie, heeft je aankomsttijd toch invloed op je eerste indruk. Hoe laat je er bent, heeft invloed op de gemoedstoestand van de recruiter. Want wanneer de receptioniste naar boven belt om te zeggen dat je bent gearriveerd, gebeurt er ook iets aan de andere kant van de lijn.

Te laat komen is natuurlijk ‘not done’. Daar hoeven we niet veel woorden aan vuil maken. Maar ook erg vroeg op een afspraak verschijnen, hoeft niet altijd positief uit te pakken.

Wanneer je erg vroeg bent – bijvoorbeeld een halfuur of meer vroeger dan de afgesproken tijd – moet de recruiter een keuze maken. Laat ik nu alles uit mijn handen vallen, en moet ik dus mijn eigen planning omgooien? Of doe ik dat niet, en laat ik daarmee de sollicitant een half uur wachten? In beide gevallen zal de recruiter het vervelend vinden. Of je gooit zijn of haar schema overhoop, of hij of zij voelt zich vervelend dat je in de wachtkamer wortel zit te schieten.

Zo zie je maar, er is ook zoiets als te vroeg op je sollicitatiegesprek verschijnen. De gulden middenweg is daarom ook hier de beste oplossing. Een kwartier of tien minuten van te voren verschijnen is ideaal. En wil je echt ruim de tijd nemen, omdat je bijvoorbeeld met vertraagd OV reist, of files verwacht? Wacht dan even om de hoek, of in de auto, zodat je op de optimale tijd verschijnt.