Asha Kandhai

‘Ik zorg er graag voor dat mensen veilig werken’

Asha Kandhai is industrieel brandwacht. Ze doet de ene cursus na de andere en werkt zich in no time op tot veiligheidskundige. “Ik ben nieuwsgierig, ik wil verder in dit vak.”

Wat doe je als industrieel brandwacht?

“Ik sta als mangatwacht, heetwerkwacht, veiligheidswacht of ik geef leiding aan mensen die met verontreinigde grond werken. Ik werk steeds op verschillende locaties.”

Wat wilde je als kind worden?

“Ik had geen idee, maar ik heb wel altijd m’n best gedaan en vooruit gekeken. Hiervoor was ik milieucontroleur bij een gemeente, maar daar was ik uitgekeken. Ik had alles gedaan en wilde wat anders. Het was moeilijk om die stap te nemen, maar twee jaar geleden heb ik het toch gedaan.”

Hoe kwam je erbij om brandwacht te worden?

“Ik wist niet eens dat deze functie bestond, maar ik kwam hem steeds tegen toen ik naar banen aan het zoeken was. Ik ben naar een uitzendbureau gegaan, heb de cursus brandwacht gedaan en kon meteen beginnen. Ze hadden alleen geen fulltime contract. Bij G4S kon ik dat wel krijgen, dus na een halfjaar ben ik overgestapt.”

Je ontwikkelt je snel

Asha lacht. “Ja. Ik ben nieuwsgierig. Ik stel heel veel vragen en als ik iets weet, wil ik het volgende weten. Na een paar maanden mocht ik de cursus TEB (Toegang Elektrische Bedrijfsruimten) doen en mocht ik in de onderstations werken die de fabriek stroom leveren. Ik heb ook de cursussen Buitenwacht, Gasmeter en Blusmiddelen gedaan. Bij Watervoerende Armaturen leerde ik brandslangen onder druk te zetten. Ik heb DLP (Deskundig Leidinggevend Projecten) gedaan om leiding te kunnen geven aan mensen die met verontreinigde grond werken, en VCA-vol, ofwel de basiscursus van VeiligheidsChecklisten Aannemers en die voor leidinggevenden. Ik ben nog bezig met de opleiding MVK, voor middelbaar veiligheidskundige. Dat is een hele pittige opleiding van acht maanden waar je de wetgeving en veiligheidsregels op allerlei aspecten leert. Ik moet alleen nog mijn scriptie schrijven. Met dit diploma kan ik als veiligheidskundige werken, dat is veel stappen hoger dan brandwacht.”

Wat is het verschil?

“Een brandwacht houdt toezicht. Een middelbaar veiligheidskundige herkent gevaren en risico’s, weet wat er moet gebeuren zodat mensen veilig kunnen werken en kan dat ook onderbouwen. Als MVK’er weet je bijvoorbeeld dat gehoorbescherming verplicht is als het geluid boven een bepaald aantal decibel komt. Je weet welke keuringen en opleidingen voor bepaalde werkzaamheden nodig zijn of dat, als ze op het werk een machine in elkaar zetten, hij herkeurd moet worden. Ik wil graag als MVK’er werken en me met nieuwe cursussen nog verder verbreden.”

Hoe is het om als vrouw in deze mannenwereld te werken?

“Prima. Er werken heel weinig vrouwen als brandwacht en tot nu toe ben ik één vrouwelijke lasser tegengekomen. Verder zijn het allemaal mannen. Veel mensen herkennen me en zijn aardig tegen me. Ik hoor dat ik streng ben. Ik ben niet zo groot en dan krijgen ze van mij te horen dat ze iets niet mogen. De meesten accepteren het wel, maar niet iedereen vindt dat makkelijk. Toch moeten ze naar me luisteren. Ik breng de boodschap kort en krachtig, en beargumenteer goed waarom iets niet mag. Want een vervelende boodschap moet goed overkomen.”

Welke ervaring staat je het meeste bij?

“Ik werkte eens met een hele grote man; heel breed en lang. Hij deed een klus waarvoor hij speciale handschoenen moest aandoen, maar dat wilde hij niet. ‘Die hebben ze niet in mijn maat’, zei hij. Ik wist dat ergens in het bedrijf wel zulke handschoenen waren. Ik heb wel een uur geprobeerd hem te overtuigen en heb verteld wat de gevolgen voor zijn gezondheid zouden zijn als hij niet die verplichte handschoenen zou dragen. Na de pauze kwam hij toch met handschoenen aan, om te laten zien dat hij het toch voor elkaar had gekregen.

Wil je een collega van Asha Kandhai worden? Bekijk onze Brand- en Veiligheidstoezicht vacatures.