Joël Scheepers is centralist-beveiliger bij Centraal Beheer in Apeldoorn én reservist bij Defensie. ‘Ik wil bijdragen aan een veilige wereld.’
Joël Scheepers is centralist-beveiliger bij Centraal Beheer in Apeldoorn én reservist bij Defensie. ‘Ik wil bijdragen aan een veilige wereld.’

“Ik wilde altijd al graag bij de Landmacht, maar door voetbal begaf mijn knie het. Dat gaat niet samen met het vele lopen met bepakking bij de Landmacht. Maar als beveiliger heb ik het ook erg naar mijn zin. Toen ik op Insight een stukje over reservisten zag, dacht ik: dat wil ik. Ik wil een extra steentje bijdragen aan de Nederlandse maatschappij.”

Humanitaire ondersteuning

Als reservist heb je een ondersteunende rol bij Defensie. “Vooral de humanitaire en beveiligingskant trekken mij”, zegt Joël. “Rampbestrijding, zoals bij de watersnood in Limburg, ondersteuning bij de 5 mei-herdenking of Prinsjesdag, rechtbankbewaking, een vliegbasis beveiligen.”

Volwaardig militair

Na een webinar over reservisten heeft Joël gesolliciteerd en de selectieprocedure doorlopen. “Sinds april 2021 heb ik een contract.” De opkomsten bestaan voorlopig uit allerlei trainingen, want eerst word je opgeleid tot volwaardig militair. Joël: “Ik krijg bijvoorbeeld schietlessen, gevechtstraining, militair recht. Ik leer wapens onderhouden, moet soms een paar dagen overleven in de buitenlucht en we doen - zolang er geen dreiging is - waarheidsgetrouwe oefeningen. Als reservist ben je een soort kameleon. Je trekt een ander pak aan en binnen het peloton kom je met ieders expertise gezamenlijk tot oplossingen. Ik heb bijvoorbeeld veel verstand van beveiliging, een ander heeft als chirurg veel medische kennis, een leraar kan goed aansturen. Dat maakt het zo mooi.”

Aanrader

“De combinatie reservist-beveiliger is echt een aanrader”, zegt Joël. “Het versterkt elkaar. Ik kan mijn beveiligerservaring en bhv-kennis goed gebruiken voor mijn inzet bij Defensie. De Landmacht is ook beveiliging, maar actiever, heel dynamisch. Je leert zoveel over beveiliging, jezelf, je grenzen, leiderschap. Het is echt een ontdekkingsreis. Defensie is een mooie werkomgeving om je verder te ontplooien. Het is heel mooi dat G4S en Defensie hierin samenwerken.”

Vrijheid

Joël heeft veel vrijheid om zijn werk als beveiliger, reservist en zijn gezin te combineren, zegt hij. “Je hebt altijd de keuze om ja of nee te zeggen op een opkomst of inzet.” Van zijn groepsleider, die ook het jaarrooster van Defensie heeft, krijgt hij alle medewerking. “Die plant mijn opkomsten heel coulant in. En stel, ik ben nodig voor een langere inzet, dan plant G4S mij uit.”

Veilige wereld

Het interview is twee weken na de Russische aanval op Oekraïne. Kijkt hij nu anders naar een oproep? “Het is dubbel. Ik volg extra goed wat er van Nederland en de NAVO wordt verwacht. Eerst was ik wel bang om daar te worden ingezet, maar dit is wel waarvoor ik het doe. Ik wil bijdragen aan een veilige wereld.” Buitenlandse missies zijn overigens altijd op vrijwillige basis. Voorlopig is zoiets nog niet aan de orde. Joël denkt over een jaar voldoende te zijn opgeleid om op missie te kunnen. Meestal zal dat gaan om ondersteuning in Nederland.

Trots

“Het cirkeltje is rond”, zegt Joël met een glimlach. ”Tijdens mijn beveiligersopleiding liep ik stage bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen, nu ben ik daar gestationeerd. Het geeft een trots gevoel dat ik hier nu als reservist werk. Ik draag bij aan het land en ik krijg meer kennis van beveiliging. Het maakt me completer.”

Samenwerking G4S en Defensie

Wil jij ook een steentje bij dragen aan het land? Hou je van extra uitdaging? G4S en Defensie maken het mogelijk dat je naast je werk als beveiliger ook als reservist kunt werken. Je bent dan voor 70% in dienst bij G4S en voor 30% bij Defensie. Meer weten?